Kisah kuliah bahasa #2

bismillah walhamdulillah.

Sebenarnya cerita semalam dah habis,tk nk sentuh mengenai kisah kuliah bahasa dah, tetapi hari ni ade stu lg kisah yg mengejutkan saya.

Tadi masa perjalanan balik, sy tersermpak dengan seorng sahabat yg datang dari negeri lahirnya Ulama2 iaitu kelantan. Dia ni ade moto dan kebiasaan dia akan naik moto tu berdua(dengan kawan die dari kelantan jgk). Mereka berdua lah org pertama yang saya tegur masa mula2 masuk uia dalam dewan tuk register dan kebetulan kami sama kos.

tetapi baru perasan sudah sekian lama shabt tu bawak moto sorng2 dan tadi sempat bertanya khabar dan berborak sebentar. Lalu saya memulakan bicara mengenai sahabat yang seorang lagi.

tanpa saya sangka, dia telah drop dari uia (berenti) sebab dia terlekat atau tidak pass dari kelas bahasa selama tiga sem dan bebepa exam ifla(exam ept/apt tambahan dan perlu bayaran tambahan). Sekarang dia di kelantan ,belajar PJJ di u lain sambil bekerja . Allahu.

saya sngt2 terkejut dan hampir menangis.

"maka nikmat tuhan manakah yang kau dustakan?"

3 semester bersama beberapa Ifla exam.!! betapa berat Allah uji dia.. Alhamdulillah saya hanya dua sem.

bukan sahaja ujian dari sudut masa, juga duit dan tenaga.

Smoga dia tabah . saya dah lama sngt terlintas untuk bertnya khabar dia, tapi nombornya di dalam hp saya y sedang dirawat di hospital. Perjalanan ke bilik yg sangat jauh di hujung UIA terasa sekejap kerana terlalu bnyk berfikir betapa bnyknya nikmat peluang ruang Allah beri kpd saya.

begitu bnyk kisah di sebalik teratak biru uia yg indah ini. (rse sngt sedih sehingga tak tahu nk cakap mcm mne). mohon mendoakan beliau.

wallahua'lam T.T



Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ask! don't assume!

Top-down, Bottom-up

alone.